Interpersonell neurobiologi Del 2 – Fortsatt integration, start 13 nov 2024

21,500kr tillkommer moms 25%

Denna efterfrågade fortsättningskurs för dig som gått del 1 fortsätter teoretisk fördjupning och praktisk tillämpning av de nio integrationsområdena inom IPNB, med fokus på hälsofrämjande processer och arbete.

Plats: Göteborg, Drottninggatan 31,  i Psykologi med meras lokaler.

Pris: 21500 ex moms.

Tid och omfattning: 6 heldagar ht 2024-25: 13-14 november, 11-12 december 2024, samt 16-17 januari 2025.

Kursledare: Ingrid Almgren Sjölander och Jennifer Magnusson. Delmomentlärare och processtöd Sofia Djerf. Läs längre ned vad lärarna säger om förra upplevelsen.

Målgrupp: Kursen är öppen för flera olika yrkesbakgrunder. Du skall ha gått IPNB del 1, fördjupningskurs eller specialistkurs.

Beskrivning

Interpersonell neurobiologi Del 2 – Fortsatt integration, Göteborg start 13 nov 2024

Utbildningen bygger vidare på det integrativa, anknytningsbaserade perspektivet som utgör basen för IPNB och som behandlats under del 1, dvs Interpersonell Neurobiologi specialistkurs eller Interpersonell Neurobiologi Fördjupning. Kursledarnas målsättning är att skapa ett kreativt och relationellt inlärningsklimat som speglar de principer kring inlärning och pedagogik som Interpersonell Neurobiologi baseras på. Detta innebär att deltagarnas diversifierade kunskaper, bakgrund och erfarenheter tas tillvara och integreras i lärandet.

Interpersonell Neurobiologi (IPNB) är ett forskningsfält som intresserar sig för hur vår hjärna och vårt nervsystem formas i samspel med våra relationer och vårt medvetande/mind. Och hur alla tre påverkar varandra livet ut. Fältet kombinerar bland annat neurovetenskap, samtida hjärnforskning, anknytningsteori, mentaliseringsteori och mindfulnessforskning. Kursen följer de nio integrationsområdena inom Interpersonell Neurobiologi och kopplar till användningsområden inom hälsofrämjande arbete, samtal, motivationsarbete, utvecklingsprocesser, möten och behandling. Kursen lämpar sig för även dig som redan har en terapeut- eller samtals- eller pedagogisk utbildning, oavsett metodinriktning, då kursen fokuserar på metodövergripande moment i terapi/behandling.

Kursen är öppen för deltagare med olika yrkesbakgrund, se mer under målgrupp. OBS att förkunskapskrav finns i form av genomgången del 1-utbildning. Du behöver inte all faktakunskap memorerad från del 1 för att kunna delta, det viktiga är att vi arbetar vidare på det Mindset vi byggde då och gör vi kommer att göra nedslag i både repetition och fördjupning som ger möjlighet till just – fortsatt integration.

Användningsområden i utvecklings- och hälsoarbete

Kursen fördjupar Interpersonell Neurobiologis integrationsområden som ett icke-patologiserande sätt att lyfta möjliga common factors i till exempel behandling, pedagogik, organisationsutveckling och annat hälsofrämjande arbete. Detta för bortom metod- och områdesspecifika interventioner till dialog kring de gemensamma bakomliggande faktorerna för hälsa i arbete och privatliv. Kursen vänder sig till verksamma inom t.ex. behandling, pedagogik, verksamhetsutveckling och motivationsarbete som vill stärka fokus på hälsoinriktning, oavsett vilken metodinriktning. Kursen fördjupar förståelsen och Mindsetet från del 1 av verksamma mekanismer i inlärning, förändring och utveckling.

Lärandemål

Deltagarna skall inom sin praktik få kunskap och inspiration kring bakomliggande principer och  – utifrån sitt eget liv och arbete  – även kunna tillämpa samspelet mind – the embodied brain – relationships från vardera integrationsområde. Detta involverar en fördjupad förståelse för hjärnans sociala strukturer och utveckling, samt anknytningen och mindutveckling i ett livsperspektiv. Deltagarna skall ges kunskap att reflektera kring de olika integrationsområdena utifrån aktuell forskning och egna praktiska erfarenheter, samt hur integrationsområdena utgör common factors på flertalet områden som involverar hälsofrämjande arbete: t.ex. klinisk behandling, pedagogik, motivationsarbete, ledarskap och annat förändrings- och utvecklingsarbete.

Vi inspireras av IPNB-fältets nio integrationsområden med speciell inriktning på:

  • skilja ’essence’ från överlevnad
  • det vi fokuserar på växer – i hjärnan och i livet
  • praktisk modell för minnesrekonsolidering
  • kroppsbaserade och traumasensitiva interventioner
  • att arbeta med tillstånd
  • att lära känna och lita på ”U-kurvan”, en modell för att integrera kroppens kunskap och implicita minnen i vårt arbete
  • trygghet i anknytningen till varandra och alla våra tillstånd

Dagsinnehåll & kursmoment

Med reservation för att delmoment kan byta plats i det slutliga schemat. Vid varje moment exemplifieras med praktiska exempel eller video/audio som illustrerar området. Läsanvisning ges inför varje tillfälle.

  • Kursdag 1: Repetition och fördjupning av IPNBs som fält samt grundbegrepp och den sociala hjärnans utveckling.
  • Kursdag 2: Medvetandets integration. Fortsatt fördjupning av IPNB-begrepp.
  • Kursdag 3: Bilateral integration. Vertikal integration.
  • Kursdag 4: Minnesintegration. Narrativets integration.
  • Kursdag 5: Tillståndsintegration. Interpersonell integration.
  • Kursdag 6: Temporal integration. Identitetsintegration. Helheten.

Kursledare och huvudlärare: Ingrid Almgren Sjölander, leg. psykolog, leg. psykoterapeut, specialist i klinisk psykologi. J

Lärare & Processtöd:  Sofia Djerf, leg. psykolog. Jennifer Magnusson, leg. psykolog. Andra lärare på vissa delmoment kan tillkomma.
Ingrid och Jennifer har båda mångårig erfarenhet som psykolog. De arbetar med flera olika metoder och är utbildade i, samt speciellt intresserade av, att integrera forskning från Interpersonell Neurobiologi i psykologisk behandling och i hälsofrämjande arbete.

Förkunskap: genomgången del 1-utbildning, dvs Interpersonell Neurobiologi specialistkurs eller Interpersonell Neurobiologi Fördjupning. Kontakta oss vid frågor.

Målgrupp: målgruppen är yrkesverksamma inom samtal, behandling och utveckling, t.ex. psykologer, psykoterapeuter, läkare, fysioterapeut, socionomer, pedagoger, sjuksköterskor, organisationsutvecklare. Även terapeuter med annan bakgrundsutbildning, kontakta oss vid frågor.

Kostnad:  21500 ex moms. Delfakturering kan erbjudas.

Anmälan: Beskriv kortfattat din utbildningsbakgrund under Övriga uppgifter.

Plats: Göteborg, Drottninggatan 31, vån 2 i Psykologi med meras lokaler.

Tid: 6 heldagar ht 2024-25: 13-14 november, 11-12 december 2024, samt 16-17 januari 2025.

Undervisning alla dagar 9-16.30.

Litteraturlista och kursbeskrivning: Ladda ned litteraturlista och kursbeskrivning för kursen med start ht 2024 som pdf här. Lästips i urval ges inför varje kursmoment. Dessa kan justeras under kursen. Ingen obligatorisk läsning krävs dock för att kunna följa kursen. Att litteraturlistan är lång är för att bredda möjliga egna val.

Kursledarna om utbildningen

Sofia Djerf, lärare och processtöd:

Om IPNB del 2: IPNB 2 var för mig en hisnande och varm upptäcktsfärd i att rent praktiskt testa på och uppleva den kunskap och de teorier jag hade med mig från tidigare kurs. Kursen gjorde det möjligt för mig att börja använda IPNB-principer i min terapeutiska vardag, vilket har gjort mitt arbete hundra gånger roligare!

Om Interpersonell Neurobiologi:  För mig har Interpersonell Neurobiologi varit en rejäl ögonöppnare för hur viktiga våra relationer faktiskt är. Det har förvandlat min magkänsla kring att trygghet och värme är viktigt i behandlingsarbete till fakta som jag tryggt kan luta mig mot. Mitt terapeutiska arbete har blivit så mycket roligare när hälsa får stå i fokus, jag har hittat tillbaka till nyfikenheten och värmen i mina klientkontakter.

Just nu är jag nyfiken på precis allt som har att göra med Interpersonell Neurobiologi och vill lära mig mer om allt. Men lite extra klappar hjärtat för minnesrekonsolidering som är ett så häftigt område – tänk att våra minnen ständigt förändrar sig!

Jennifer Magnusson, lärare och processtöd:

Om IPNB del 2: Utbildningsomgången var en makalöst rolig upplevelse! Att få möta människor som så generöst delade med sig av sina erfarenheter från sina yrkesverksamheter och det egna livet levandegjorde och integrerade IPNBs principer på nya sätt. Igen! Jag upphör aldrig att förvånas över hur kunskapen från IPNB fältet utvecklas, förkroppsligas och integreras om och om igen i det space vi skapar tillsammans i våra utbildningar.

Om Interpersonell Neurobiologi:
Nyfikenhet, närvaro och lekfullhet sammanfattar för mig vad Interpersonell Neurobiologi har inneburit av aha-upplevelser och fördjupad förståelse av mitt behandlingsarbete och av mitt eget liv.  

Just nu längtar jag efter möten med andra IPNB vänner i kommande utbildningar.

Ingrid Almgren Sjölander, kursledare:

Om IPNB del 2: Tidigare omgångar av IPNB del 2 har varit hjärtevärmande och expanderande äventyr, att möta så många kloka, kapabla IPNB-vänner som aktivt samskapade ett utrymme fullt av näring, kreativitet och trygghet där vi kunde leka och lära principer i praktiken. Ser fram emot att möta ny omgång IPNB-vänner som vill fördjupa kunskap och praktik med oss.

Om Interpersonell Neurobiologi: Interpersonell Neurobiologi är en pågående kärleksaffär för mig som kopplat ihop med med människor när och fjärran som jag annars inte mött. Området förde mig också tillbaka mot att arbeta direkt med relationer i behandling och handledning, och varje dag förundras jag över vilken outsinlig källa till inspiration och glädje detta arbete ger. Klienterna – liksom vi själva – blir funktionella och kapabla.

Just nu är jag fortfarande väldigt inspirerad av kroppslig minnesrekonsolidering och vertikal integration – att arbeta direkt via kroppen. Sååå spännande.

Titel

Till toppen