Vad är  egentligen neurofeedback? Och hur kan det hjälpa dig eller din klient?

Genom att ge återkoppling på hjärnans aktivitet hjälper neurofeedbackträning (NFT) hjärnan till bättre reglering, ökad fokus och koncentration. Man kan säga att neurofeedback-träningen till viss del liknar meditation – med tillägget att det centrala nervsystemet får “syn på sig självt” via den spegel som neurofeedbacken tillför och till följd av detta tränas till optimal funktion. Neurofeedback kan helt enkelt hjälpa nervsystemet att fungera bättre. Se längre ned på sidan för uppgifter om bokning och kostnad om du vill göra Neurofeedback hos oss.

Psykologi med meras leg. psykologer erbjuder Neurofeedback

Vi på Psykologi med mera & Parkliniken älskar hjärnvänliga arbetsmetoder och är glada och stolta att kunna erbjuda neurofeedback som komplement till psykologisk behandling, eller som en enskild insats. Vi presenterar här neurofeedback; vad det är, vad forskningen säger, hur det kan användas vid trauma, ADHD eller för att höja sin prestation och allmänna välbefinnande.

NFT används redan på flera håll i världen, främst vid trauma och ADHD, och för att hjälpa elitidrottare att prestera på topp, så kallad peak performance-neurofeedback. Tyskland och USA är de två länder som ligger i framkant och redan erbjuder detta på många vårdinrättningar.  Neurofeedback är i korthet en EEG-understödd biofeedback*. En sorts inlärningsprocess där hjärnan belönas för positiva förändringar i sin egen aktivitet via återkoppling (=feedback) på inlärningen, det vill säga feedback på våra egna hjärnvågsmönster. Neurofeedback är alltså en sorts biofeedback som reglerar det centrala nervsystemet. Effekten blir att hjärnan genom träning kan öka sin egen regleringsförmåga. För en klient kan det innebära att börja leva mer livet mer fullt ut, inte bara överleva. Under senare år har neurofeedback börjat användas mer frekvent som behandlingsmetod även vid ADHD i framförallt USA och Tyskland. Nyare studier på området fick enligt APA, American Psychological Associations, klassificeringen högsta evidensgrad*.

Vad går att behandla med neurofeedback?

Det finns många fallstudier som pekar mot att NFT både minskar PTSD-symtom och komplex traumapåverkan, samt bidrar till en generell förbättring av hjärnans självreglering*. Psykiatrikern och forskaren Bessel van der Kolk, författaren bakom den epokgörande boken The Body keeps the score, har sedan läge integrerat NFT i behandlingen av komplext traumatiserade klienter på Trauma Research Foundation, samtidigt som centret bedriver aktiv forskning med flera NFT-projekt med positiva resultat**.

Vi följer Trauma Research Foundations traumaanpassade NFT

Fortsatt pågår på Trauma Research Foundation flera forskningsprojekt med NFT för att på bästa sätt optimera olika typer av traumabehandlingar för vuxna och barn. Flera studier pekar på framgångsfaktorn att använda NFT – ofta i integration med annan behandling vid komplext trauma. Vi på Psykologi följer Trauma Research Foundations utbildning och handledning i traumaanpassad NFT, och är mycket glada över att kunna erbjuda denna metod till våra klienter.

Hur fungerar neurofeedback?

Vi skall här försöka förklara hur neurofeedback fungerar – med den brasklappen att den exakta mekanismen bakom hur NFT egentligen fungerar ännu är under beforskning.

En vanlig missuppfattning om neurofeedback – och till viss del en sammanblandning med andra, ofta icke-beforskade, upplägg för biofeedback – är att neurofeedback innebär att elektrisk eller magnetisk stimulans ges till hjärnan. Det stämmer inte. De EEG-sensorer som sätts på huvudet vid neurofeedback är endast till för att mäta hjärnans vågor och aktivitet  – samtidigt som nervsystemet stimuleras med visuellt eller taktilt stimuli, via ex. spel, musik eller känselinput som stimulerar hjärnan till att öka de avfyrningsmönster som innebär regleringsförmåga. Dit uppmärksamhet går i hjärnan, där drivs även igång neuronavfyrning, vilket i sin tur innebär att fler och tätare synapskopplingar i just det hjärnnätverket skapas.

Forskningen på den verksamma mekanismen tyder på att neurofeedback hjälper till att sätta hjärnan i ett flexibelt tillstånd, som potentierar neuroplasticitet*, dvs bland annat nybildning av synapskopplingar och nätverk. Vi på Psykologi med mera & Parkliniken betonar ju alltid vikten av neuroplasticitet; att vårt nervsystem, liksom vår anknytningslutning är föränderlig livet igenom. Neurofeedback verkar kunna hjälpa den naturliga processen inom plasticitet som vi alla har – lutningen mot hälsa –  på traven, och ge en knuff i rätt riktning.

Forskningen kring neurofeedback är ganska ny men mycket livskraftig. Det finns flera fina forskningsresultat där neurofeedback verkar kunna påverka förmågan att koncentrera sig, lösa problem samt hantera stress- och höga anspänningsnivåer*. Studier visar att även sedan innan resursrika klienter som testat neurofeedback upplever ett förbättrat mående, en ökad koncentrationsförmåga, minskad upplevd stress och lättare att hålla mentalt fokus. De beskriver också en fördjupad meningsfullhet, tacksamhet samt starkare känslor av kärlek och medkänsla.

Psykoterapeuten Anna Gerge, som arbetar aktivt med neurofeedback samt författat flera böcker inom ämnet, skriver: “Det är alltså mycket som tyder på att när NFT introduceras och används i behandlingen blir människor lugnare, mår bättre och blir mer välfungerande. Dessutom tycks de förändringar de uppnår kvarstå”.* Anna Gerge pekar även på vikten av ytterligare forskning kring vad den verksamma mekanismen i NFT består av.

Bakgrund och historik

På 1900-talets andra decennium registrerades för första gången hjärnvågor genom EEG (elektroencephalografi) hos mänskliga hjärnor*. Den tyske läkaren Hans Berger identifierade då först två typer av hjärnvågor: alfa- och betavågor, som senare kom att kompletteras med fler vågspektrum. Berger fann även att avvikelser i EEG-mönstret reflekterade olika typer av funktionsvariationer.

Under 1960-talet visade den amerikanske psykologen Neal E. Miller att personer kunde ändra autonoma nervsystemets funktioner via operant betingning*. Vid operant betingning förstärks eller släcks ett beteende ut, beroende på aktiv feedback på beteendet. Vi på Psykologi med mera & Parkliniken citerar ofta Hebbs teorem “Neurons that fires together wires together” – att varje gång vi upprepar något stärks just den nervbanans kopplingar. Vilket också sker vid neurofeedback. Genom att feedback presenteras grafiskt som ger information om vilken del av  hjärnan som är aktiv – och med vilka vågfrekvenser – kan vi lära hjärnan att gå mot ett mönster associerat med ökad regleringsförmåga och välbefinnande.

Via olika anpassade NFT-protokoll för olika behov lär vi helt enkelt hjärnan att sträva mot den frekvens som belönas (ex. via spelbelöningar). Via upprepningar stärks detta avfyrningsmönster gradvis. Målet är att hjärnans nya, mer hälsosamma avfyrningsmönster till slut generaliseras till att bli det aktivitetsmönster hjärnan använder automatiskt. På så sätt blir det även tillgängligt utanför behandlingsrummet. Forskningen säger att ca 20 NFT-sessioner behövs för varaktiga resultat ex. vid ADD*** och ADHD*****.

Peak performance vs. läkning av trauma

Grunden för utvecklingen av biofeedback var alltså forskningen kring det autonoma nervsystemet, betingning samt utvecklingen av sätt att relativt enkelt mäta hjärnvågor. Trots viss forskning på sina håll, främst i USA, var effekten av neurofeedback ganska okänd fram till 1980-talet då Susan och Siegfried Othmer utvecklade metoden vidare*. De blev förgrundsgestalter inom neurofeedback och dess forskning. Den neurofeedback som makarna Othmer utvecklade kan förstås som en träning till självreglering genom systematisk träning inom hjärnans optimala funktion*. Under åren som följde utvecklades olika NFT-protokoll (anpassningar) för exempelvis PTSD, substansbruk och ADHD. Två parallella spår kom då att utvecklas inom NFT:

  • att behandla olika tillstånd (ex. diagnoser) i syfte att minska symtom och öka reglering för att föra hjärnvågorna i linje med hjärnans ”lutning mot hälsa”.
  • peak performance – personlig utveckling, som ex.ökad prestation för idrottare och ökad mental flexibilitet.

Oavsett är utgångspunkten för neurofeedback att hjärnans funktion förbättras genom ökad reglering av centrala hjärnfunktioner.  Under neurofeedback-sessionerna uppmuntras hjärnan att välja det aktivitetsmönster där klienten upplever vad som ofta beskrivs som ”en balans mellan lugn och vakenhet”*. Här kan vi bli nyfikna på den ovan nämnda likheten mellan meditationsforskning**** och funktionen bakom NFT, som sannolikt har överlappande verkningsmekanismer.

Utvecklingen kring neurofeedback är livfull och är nu inne i en spännande och utvecklande fas. Inriktningarna på forskning delas upp på vilken frekvens som används: lågfrekvensområden eller högfrekvensområden. Paret Othmer har utvecklat den infralåga frekvensträningen som fokuserar mer på den högra hjärnhalvan och basala funktioner för självregelering och återhämtning*. Bessel van der Kolk och hans forskningskollegor undersöker främst det högfrekventa området, och hur det kan bidra till läkning av komplext trauma. Vi på Psykologi med mera har utbildat oss inom båda områdena, dels på Nordic Center of Neurofeedback och via Trauma Research Foundation.

Glada och nöjda hjärnor lär sig lättare

I psykologiprofessor Louis Cozolinos fantastiska bok “The Neuroscience of Psychotherapy” lär vi oss hur djupt förankrat i vårt komplexa nervsystem det är att att glada hjärnor lär sig bättre – speciellt då vi får tillgång till trygg reglering från ett annat nervsystem. En teori är att NFT sätter hjärnan i samma typ av tillstånd som till exempel en framgångsrik terapi, fast på ett koncentrerat sätt som gör att förändringen kan ske ännu snabbare. Neurofeedbacken optimerar ofta aktiveringen av ventral vagus, vårt däggdjursgemensamma, djupt sociala lugn- och rosystem. Detta hjälper klienten att stanna inom och gradvis tänja sitt toleransfönster – i en trygg relationell miljö vilket optimerar ny inlärning.

Behandlingen sker nämligen alltid i samspel med en trygg och inkännande behandlare. Detta, tillsammans med en teknisk utrustning som ytterligare potentierar nyinlärning kan vara en av nycklarna bakom NFTs funktion. I olika protokoll kan även ingå att avslappnande musik och rofyllda bilder får förstärka upplevelsen av säker och hållen.

Psykologi med meras psykolog Sofia Djerf provar ett NFT-protokoll

Ett infralågt Neurofeeedback-protokoll.

Vanliga frågor

Hur kommer man igång?

Du bokar tjänsten Nybesök inkl. bedömning inför Neurofeedback träning  på vår bokningssida om du vill börja arbeta med Neurofeedback hos oss. Du träffar en psykolog som är utbildad inom behandlande neurofeedback som kan efter bedömning ges ex. vid trauma, stress, oro, ADD, ADHD, sömnproblem, vissa värktillstånd  – samt så kallad performance-inriktad Neurofeedback som syftar till att öka koncentration och kapacitet generellt.
Om ni båda finner det lämpligt att gå vidare med Neurofeedback efter bedömningen kan den första behandlingen ges som en del av detta besök eller då planerar ni här en fortsatt serie Neurofeedbackträning.
Du som har bedömts av psykolog hos oss att kunna bli hjälpt av Neurofeedback kan sedan själv boka tjänsten Pågående Neurofeedback träning i vårt bokningssystem. Se längre ned för information om klippkort.

Hur går neurofeedback-sessionen till?

En session tar vanligtvis 60 minuter, med ungefär 30 minuter aktiv NFT- tid.

Behandlaren inleder upplägget med under att första sessionen kartlägga klientens funktion, och vilket NFT-protokoll som skall användas. Varje session kommer att starta med en uppföljning kring om önskade framsteg skett samt mående.

NFT-delen av sessionen består i att klienten får hörlurar på sig och sätter sig bekvämt tillrätta i en fåtölj framför en tv-skärm. Behandlaren fäster elektroder på klientens huvud på bestämda och protokollspecifika platser  för att kunna läsa av klientens hjärnvågor. Dessa elektroder fästs utifrån det som klienten önskar träna på. Klienten följer sedan från sin plats i stolen rörliga bilder på tv-skärmen och hör musik i lurarna, samt eventuellt taktil stimulans i form av en kudde som kan ge vibrationer. Behandlaren läser under tiden av hjärnans elektriska aktivitet på sin datorskärm, för att fastställa den just nu den optimala frekvensen att träna just denna hjärna. Utifrån det fokus behandlaren och klienten har kommit överens om – exempelvis bli mer fokuserad, mer avslappnad, mer alert – får klienten en återkoppling och stimulans i bild, ljud och via känslosinnet.

Belöningar byggs in exempelvis kan bilden bli ljusare eller musiken gladare när hjärnan ”gör rätt” – det vill säga avfyrar på den frekvens och i de områden på det som vi arbetar med i just detta protokoll. Hjärnan stärker under dessa neurofeedback-sessioner sin självreglerande förmåga*. Över tid blir klienten ofta bättre på att även i sin vardag lugna och reglera sig själv. Då har detta mönster generaliserats till att fungera även utanför NFT-sessionerna. Under sessionens gång följer behandlaren kontinuerligt hur klientens mående.

Vem ger behandlingen?

Det finns inom NFT generellt inte specifikt krav på legitimation inom hälso- och sjukvård. Hos oss på Psykologi med mera är det endast legitimerade psykologer som arbetar med Neurofeedback. Det medför att vi noggrant journalför och dokumenterar alla åtgärder och uppföljningar.

Hur många sessioner behövs?

Antal sessioner som behövs varierar. För redan väl fungerande nervsystem kan 10 sessioner räcka för att minska sina stress- och belastningsproblematik. 20 sessioner kan räcka för att få resultat för människor med ADHD-liknande symptom. Vid komplex PTSD finns det fina resultat som uppvisas efter runt 30-40 sessioner. Vissa väljer efter avslutad serie neurofeedback att återkomma mindre frekvent, cirka en gång i halvåret för en form av booster-session. Under en pågående behandling är det vanligt att träna neurofeedback en till två gånger i veckan.

Finns biverkningar?

Det är inte helt ovanligt med ökade ångestnivåer i början av en neurofeedback-behandling, vissa klienter beskriver även livligare drömmar*. Annars är biverkningar relativt ovanliga och lätta vid neurofeedback. Grundläggande i neurofeedback att klienten ska känna sig trygg. Under sessionen samverkar behandlaren kontinuerligt med klienten för att följa hens mående, och anpassar specifikt ex. spel, musik eller de bilder som klienten ges som del av NFT-behandlingen.

Ger ni mängdrabatt?

Nej – och det beror på att i NFT arbetar man under hela behandlingen i samarbete med sin psykolog som anpassar upplägg och NFT-protokoll baserat på avsikt bakom behandling. Därför kostar sessionerna samma som psykologisk behandling. Du börjar med en fördjupad bedömning på 120 min som bokas via vår bokningssida  – se den för aktuellt pris. Sessionspris för neurofeedback är med 2025 års pris 1375 kr/60 min. Löpande sessioner bokas i samråd med behandlare efter första besök.

Du börjar alltså alltid vid intresse med att boka tjänsten  ”Nybesök inkl. bedömning inför Neurofeedback träning 120 min”. Prislistan kan justeras och gällande priser och tillgängliga tider är alltid de som syns på vår bokningssida.

Blir du nyfiken på att veta mer?

Varmt välkommen att kontakta oss för information eller boka tid.

Referenser:

* Gerge, A, Johansson Metso, F, Kan neurofeedback hjälpa hjärnan? (2018), Insidan förlag

**Bessel van der Kolk, The Body keeps the score

***Mark Steinberg, ADD: The 20-Hour Solution

****American Mindfulness Research Association

*****Sustained effects of neurofeedback in ADHD: a systematic review and meta-analysis