För många stundar nu semester och efterlängtad period av vila. För vissa en ren njutning och för andra en ångestladdad spänning inför att “bada” andra vatten än sjö och hav: kanske ensamhet som man inte valt själv eller en konfliktfylld relation.

I många verksamheter som tar emot klienter ser vi en faktiskt ökning av relationsproblem som sökorsak efter semester och andra ledigheter – kanske har saker kommer i dagen som man inte hunnit med annars. Eller kanske orkar man ta itu med med det först efter en stunds ledighet?

Vila hjärnsmart – hjärnsemester minst var 4:e timme.

Sommarens vila i alla ära –  men både vår sociala hjärna och våra relationer behöver litet omsorg och vila varje dag året runt. Minst var 4:e timme under en arbetsdag behöver t.ex. din hjärna en paus (året om) för att inte mängden stress- och aktivitetshormoner skall börja påverka din kreativitet och din hjärnfunktion negativt.

En stunds samvaro med en vän eller partner – där vi inte pratar problem –  kan till exempel lugna ett stressat nervsystem på bara några minuter eftersom vårt lugn- och rosystem aktiveras av att vara i kontakt med andra. Och varje dag har vi chansen att lägga in små frön av uppskattning och kontakt som kommer att växa redan under denna semester.

Lyssna på podcast “Semester – plåga eller njutning?”

Ibland hjälper det bara att veta att många andra är i samma båt med sin semesterambivalens: du kan t.ex. lyssna på, eller rekommendera för dina klienter att lyssna, när Eva Berlander, parterapeut på Svenska Imagoinstitutet och psykolog Ingrid Almgren Sjölander samtalar om semestervånda och semesterlängtan. Där ger de även råd och tips för att få en bättre relationssommar, se podcasten Semester – en njutning eller en plåga?

Skön sommar önskar vi på Psykologi med mera!