Adoption – stöd i processen och adoptionsintyg

Att adoptera är en fantastisk möjlighet att bli förälder och få skapa ett skapa ett tryggt och kärleksfullt hem till ett barn som redan finns. Men vägen till att att bli förälder genom adoption kan kännas lång och svår.

Vi träffar ofta föräldrar som behöver adoptionsintyg som en del av sin utredning eller som söker stöd i processen av att vänta på adoption. Vi träffar även föräldrar som har adopterat och som har frågor om barns utveckling och adopterade barns behov.

Oavsett om man söker oss för adoptionsintyg eller stöd före/efter adoption är vi medvetna om hur lång processen är och hur mycket den kräver i form av utredning, frågor och intyg och hur känsligt och utsatt det kan kännas.

Adoptionsintyg

Om du/ni har ditt specifika lands frågor och krav på eventuella psykologiska test så börja gärna med att mejla dem till oss, ni hittar våra kontaktuppgifter här. Därefter återkommer vi till er med besked om vi kan utföra intygsskrivningen samt med en offert och ett tidsestimat. Efter tidsbokning är det de flesta fall hjälpsamt om vi kan få ta del av hemutredningen inför första mötet. Uppläggen på samtalen ser litet olika ut beroende på vad det specifika landet frågar efter, men ofta börjar man med att träffas alla tillsammans (om det är ett par som adopterar), varefter vi bokar individuella samtal och eventuell testning. Vi utför bland annat personlighetstestet NEO-PI-3 (tidigare NEO-PI-R), som t.ex. Colombia kräver som del av adoptionsintyget.

Efter detta tar det normalt runt en vecka innan intyget är klart. Skriv gärna till oss redan vid första förfrågan om du/ni har särskilt kort med tid och när det behöver vara klart så brukar vi försöka hjälpa till med detta.

Adoption – ett anknytningsarbete

Om du/ni som adoptivföräldrar har frågor kring ert barns utveckling och behov är ni välkomna att kontakta oss för råd och stöd. Vi kan tillsammans lyfta fram sätt som ni kan hjälpa ert barn i anknytningsprocessen och samtidigt få glädjas i föräldraskapet.